Zoeken
  • Melinda Rutgers

Realisme en meerwaarde


Realisme is geen kunst. Het geschilderde doek heeft geen meerwaarde ten opzichte van een foto. Ik hoor het met enige regelmaat. Niet alleen in mijn hoofd, maar ook in real life van kritische kijkers, die mijn werk proberen te plaatsen.


Naast mijn live model, die mij altijd trouw vergezelt tijdens het schilderen, gebruik ik ook foto's. Bloemen verwelken, aardbeien en bonbons zijn te snel op. Ik maak de foto's zelf, maar ik ben geen fotograaf. Fotografie is wat mij betreft een kunst apart. Kleuren wijken bij mij altijd af van de werkelijkheid en het beeld is eigenlijk nooit precies zoals ik het in mijn hoofd heb. Dat is geen probeem, al schilderend kom ik daar wel. Ik doe eigenlijk een soort photoshop met penseel. Die versie op de computer is me te ingewikkeld.


Ik weet niet of ik het kunst mag noemen. Ik doe het wel, want ik doe mee aan kunstroutes, ik noem mezelf kunstenaar, ik ga naar een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden en ik heb een kunstopleiding gedaan.


Kleine, alledaagse dingen wekken mijn interesse. Ik verwonder me over de geschiedenis van een object, of over het materiaal en wat licht met dat materiaal doet. Door het te schilderen bestudeer ik mijn onderwerp zó uitgebreid, dat ik steeds weer nieuwe dingen zie. Het is een zoektocht en dat zie je terug in mijn werk. Hoewel ik behoorlijk perfectionistisch ben, zie je, als je goed kijkt, altijd wel correcties en poetswerk terug. Waarschijnlijk hadden al die details al heel snel op een prachtige foto kunnen staan. Maar ik ontdek ze liever zelf, met mijn ogen en mijn handen. Laagje voor laagje. Dat proces is mijn kunst, mijn passie. En als de kijker dat terug kan zien in mijn werk, dan heeft het toch een beetje meerwaarde.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven